Op volle toeren werken aan werk 

De eerste editie van ‘Kompas on tour’, in augustus vorig jaar, leverde ruim een kwart van de deelnemers binnen een maand een baan op. “Alle reden dus voor een vervolg,” vond het Uitstroomteam van ISD Kompas.

Afgelopen zomer ging Kompas daarom opnieuw ‘on tour’. Deze keer namen elf statushouders een kijkje in de keuken bij Stelrad, Makro en Medtronic.

Wederom liet het succes niet lang op zich wachten. “Twee werkzoekenden konden een week later al aan de slag bij Stelrad. Onlangs hadden zes statushouders een succesvol vervolggesprek over werken in de Medtech. Inmiddels zijn drie mensen in deze sector aan het werk gegaan en zijn er twee in andere sectoren gestart,” vertellen participatiecoach Marjolein Vermeulen en banenmakelaar Alexandra Spierings enthousiast.

Elke tour is maatwerk

De ‘tour’ – een initiatief van het Uitstroomteam Kompas in samenwerking met Talent Werkt vanuit de gemeenten Voerendaal en Simpelveld – is gericht op persoonlijke ontmoetingen. Mensen die extra hulp nodig hebben bij het vinden van een baan, maken op deze wijze kennis met werkgevers. Dat werkt positief voor beiden. Werkzoekenden zien hoe het er bij een bedrijf aan toe gaat, wat het werk inhoudt en kunnen vragen stellen. Werkgevers ontmoeten op deze wijze potentiële werknemers. “Dat werkt veel doeltreffender,” legt Alexandra uit. “Elke tour is gericht op een specifieke doelgroep. De eerste tour was voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking, nu zijn we op pad gegaan met statushouders.

Mooie kansen

Een bewuste keuze omdat ook deze groep speciale aandacht nodig heeft. “Grootste struikelblok is de taal,” vervolgt Alexandra. “Dat maakt het solliciteren lastig en schrikt ook vaak werkgevers af. Als echter blijkt dat ze prima in staat zijn om werk- en veiligheidsinstructies te begrijpen, verandert dat de zaak. Werkgevers zijn naarstig op zoek naar gemotiveerde arbeidskrachten. En deze groep is heel gemotiveerd. Ze popelen om aan de slag te gaan, hebben veelal werkervaring en beschikken vaak ook over diploma’s.” Al is menigeen teleurgesteld als blijkt dat deze hier doorgaans weinig waarde hebben.

“Begrijpelijk, maar het is belangrijk een realistisch beeld te scheppen,” benadrukt Marjolein. “We kijken heel gericht naar werk waar ze voor in aanmerking komen. We gaan niet op zoek naar een droombaan, maar naar een baan waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden.

De Medtech biedt ook op langere termijn mooie kansen voor deze doelgroep. Door middel van deze tour konden zij zien wat het werk daadwerkelijk inhoudt. Velen waren onder de indruk en gaven meteen al aan hier graag te willen werken.

Geslaagde editie

“Voor mij is dit een mooie kans. Ik kende dit bedrijf niet, maar nu ik het gezien heb, wil ik hier graag aan de slag,” vertelt Tarek. Ook de werkgevers waren aangenaam verrast en reageerden na de eerste kennismaking meteen al heel positief. “Dankzij de tour hebben diverse mensen weer een stap richting werk kunnen zetten,” concluderen Alexandra en Marjolein. Dat maakt ook van deze tweede editie een geslaagde tour.

Misschien ook interessant..