Een kwestie van verdieping

ISD Kompas wil werkgevers en werknemers duurzaam vooruithelpen. Dat vraagt om de juiste matches. “Want niemand is gebaat bij kortetermijnoplossingen,” vertelt Alexandra Spierings, banenmakelaar bij ISD Kompas. “Dat gaat echter niet vanzelf. Het betekent dat je je grondig moet verdiepen, in zowel de werkgever, als de werkzoekende. Alleen op die wijze boek je mooie resultaten.” Daar is ook Peter Smeets, eigenaar van Peters Keukenwereld inmiddels van overtuigd. Hij nam de proef op de som, met succes.

Verrassend

“Een bekende, die wist dat ik op zoek was naar een medewerker, raadde mij aan om eens contact op te nemen met Kompas,” begint Peter zijn verhaal. “Dit was mijn eerste ‘vacature’ dus ik had hier nog geen ervaring mee. Daarom heb ik haar advies opgevolgd. Ik heb gelijk gebeld en een afspraak gemaakt. Tijdens een persoonlijk gesprek heeft Alexandra mij uitgelegd wat Kompas doet en wat de mogelijkheden zijn. Ook het bedrijfsprofiel, onze werkwijze en de functie-eisen kwamen uitgebreid aan bod. Dat zij tijdens ons gesprek al meteen een geschikte kandidaat in gedachten had, wist ik toen nog niet. Ik was dan ook erg verrast dat zij mij al zo snel belde om iemand voor te stellen.”

Een klik

Datzelfde gold voor Wilko Janssen, de kandidaat die Alexandra meteen na het gesprek polste of deze functie wellicht iets voor hem was. “Ik stond uiteraard gelijk open voor een gesprek,” vertelt Wilko enthousiast. “Al snel bleek dat er een klik was. We delen dezelfde visie, hebben dezelfde ideeën: de hang naar kwaliteit, oog voor detail, de klantgerichte insteek, het maatwerk. Bovendien bleek mijn werkverleden een goede basis. Ik heb als interieurarchitect bij een architectenbureau gewerkt, waar ik ook de opleiding Autocad volgde. Daarna was ik jarenlang filiaalleider bij een meubelwinkel.”

Voldaan gevoel

Sinds enkele weken is Wilko fulltime aan de slag bij Peters Keukenwereld. In eerste instantie door middel van een werkervaringsplaats. “Ik zit nu nog volop in het leertraject,” aldus Wilko. “Er zijn diverse producten, verschillende fabrikanten, dat moet ik mij allemaal eigen maken. Ook zit ik bij gesprekken met klanten, daar steek ik ontzettend veel van op.”

“Dit werk vergt een hoop kennis en kunde,” legt Peter, uit. “Je kunt niet iemand in de showroom zetten en aan de slag laten gaan. Hier komt heel wat bij kijken. Wij zijn nu aan het oefenen met de tekensoftware. Dat gaat heel goed. Wilko heeft al een keuken getekend, die onlangs geplaatst is. Ik heb hem de foto’s gemaild. Als je het resultaat ziet, geeft dat toch een hoop voldoening.” En dat is precies waar Wilko naar op zoek was. “Ik heb nog een aantal werkjaren voor de boeg,” vertelt hij. “Het is fijn om met een goed gevoel naar het werk te gaan en met een voldaan gevoel weer thuis te komen.”

De enige juiste manier

“Zonder de hulp van Kompas was dit waarschijnlijk niet gelukt,” erkent Wilko. “Ik stond sinds juni 2019 ingeschreven en ben heel goed begeleid. Er wordt van alles georganiseerd. Zo bezocht ik elke twee weken het zogenoemde *Jobcenter. Ook heb ik meegedaan aan het project ‘Positieve Gezondheid’, dat onder andere een bewegingsprogramma aanbood bij een sportschool. Hierdoor heb ik veel minder rugklachten. Daarbij is het ook nog eens goed voor je mentale gezondheid. Want het is belangrijk om actief te blijven.” Ook Peter is erg tevreden over de samenwerking. “Kompas levert - net als ik - maatwerk,” besluit hij. “Dat zie je vandaag de dag steeds minder. Helaas, want volgens mij is dit vaak de enige juiste manier.”

*In het Jobcenter worden werkzoekenden gecoacht en begeleid bij het solliciteren en verkennen van de arbeidsmarkt.

Misschien ook interessant..