Van uitsluiting naar uitzicht

In december 2024 startte Kompas een pilot voor een nieuwe vorm van begeleiding door elementen van de voormalige Coöperatie (gemeente Schinnen) te integreren in haar dienstverlening. In de pilot werd onderzocht of een coöperatieve aanpak van toegevoegde waarde kan zijn bij een doelgroep die veelal niet voor reguliere vacatures in aanmerking komt. 
Centraal stond de vraag: “hoe behouden we de sterke punten van de Coöperatie, zonder hiervoor meer medewerkers in te zetten?”

De oplossing lag in een efficiëntere inzet van beschikbare middelen en een anders opgezette samenwerking met werkgevers, waarbij maatwerk en samenwerking centraal staan. Deze verandering werd gerealiseerd door binnen de beschikbare personeelscapaciteit slim gebruik te maken van de banenmakelaar van ISD Kompas.

Van analyse naar actie

De banenmakelaar startte in januari 2025 met een inventarisatie onder een aantal werkgevers in Beekdaelen, Simpelveld en Voerendaal. Het doel was om te achterhalen of en welke bedrijven bereid waren om actief mee te denken over maatwerktrajecten. 

Deze inventarisatie leverde een groep betrokken werkgevers op die samen met Kompas willen experimenteren met nieuwe vormen van begeleiding en plaatsing. 

Waarbij de focus ligt op de mens die een kans verdient en minder op de eisen op papier. 

Proefdraaien met resultaat

Tussen januari en maart 2025 werd er proefgedraaid met deze aangesloten werkgevers, wat resulteerde in concrete resultaten:

  • Arbeidscontracten voor negen klanten met en zonder loonkostensubsidie.
  • Werkervaringsplekken voor zes mensen als opstap naar regulier werk.

Deze aanpak bewijst dat een focus op kwalitatieve plaatsingen en goede samenwerking met werkgevers tot duurzame participatie leidt. 

Coöperatieve aanpak wordt vast onderdeel van het aanbod

Per 1 mei 2025 maakt de coöperatieve werkwijze officieel deel uit van het ISD Kompas-aanbod. Kernpunten van deze aanpak zijn:

  • Gedeelde verantwoordelijkheid tussen Kompas en werkgevers
  • Schaalbaarheid, door het slim inzetten van bestaande netwerken
  • Nóg meer de grens opzoeken van de wet, waardoor er meer ruimte is voor maatwerk.

“Het draait om wederzijds vertrouwen en een gedeelde visie op inclusiviteit.”

Ben je werkgever en geïnteresseerd in deze coöperatieve samenwerking? Je hoeft niet te wachten op ons telefoontje. Je kunt ook zelf met banenmakelaar Alexandra contact opnemen: 06 2123 0749.

Blik op de toekomst

De behaalde successen vormen een stevige basis voor verdere groei. ISD Kompas erkent hierbij het belang van intensieve samenwerking, waarbij niet alleen kwantitatieve resultaten tellen, maar vooral de mens en duurzame participatie centraal staat. De samenwerking met de eerste partners toont aan dat dit werkt. 

Nu de resultaten uit de pilot positief blijken, gaat de banenmakelaar van Kompas meer werkgevers benaderen met de vraag of zij deel willen uitmaken van deze coöperatieve samenwerking.

“Zonder de bereidheid van de werkgevers om buiten bestaande kaders te denken, was deze vernieuwing niet mogelijk geweest.”

Dank aan pioniers!

ISD Kompas benadrukt de cruciale rol van de aangesloten werkgevers. 
Dankzij hun inzet is een vernieuwde vorm van samenwerking ontstaan die ruimte biedt voor groei en inclusiviteit.

Bedankt pioniers: BMM Groen, Veiligheidscentrum Limburg / Work for people, Jumbo Nuth, WEBU, Vebego schoonmaak, Plus Klimmen, Plus Voerendaal (foto's) en de andere werkgevers die intussen zijn
aangehaakt.