De eerste stap naar een oplossing

Armoede en schulden zijn een groeiend probleem. 1 op de 5 Nederlandse huishoudens heeft risicovolle schulden. Een groot deel hiervan denkt dat de problemen niet zo ernstig zijn dat ze daar professionele hulp bij nodig hebben. Schulden lopen echter snel op waardoor de situatie vaak van kwaad tot erger gaat. ISD Kompas voert namens de gemeenten Voerendaal, Simpelveld en postcodegebied Nuth de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening uit en biedt hulp.

Hulp via maatschappelijk werk

Wij voeren de regie over het schuldhulpverleningsproces,” vertelt Sanne Hamers, participatiecoach bij ISD Kompas. “De uitvoering hiervan ligt bij Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) en Kredietbank Limburg (KBL). Inwoners die schulden hebben of problemen voorzien, kunnen contact opnemen met AMW en een afspraak plannen voor een gesprek. In dit gesprek wordt gezamenlijk de situatie in kaart gebracht. Ook als er nog geen schulden zijn, kan AMW helpen. Door middel van concrete tips en trucs lukt het mensen vaak wel al om van hun inkomen rond te komen. We zoeken altijd naar oplossingen. Duurzame oplossingen waardoor mensen op eigen kracht weer verder kunnen.”

Bemiddeling

Als AMW vaststelt dat er problematische schulden zijn, volgt er via ISD Kompas een doorverwijzing naar Kredietbank Limburg. “Samen kijken we naar de financiële situatie en de mogelijkheden,” legt Roger Horsch, manager Algemene Dienst Kredietbank Limburg, uit. “Wat is het inkomen? Wat zijn de schulden? Wat kan er gedaan worden om de uitgaven te beperken en de inkomsten te vergroten? Dat kan bijvoorbeeld door het aanvragen van huur- of zorgtoeslag en het laten kwijtschelden van gemeentelijke belastingen. Vervolgens stellen we samen een plan op. Hierbij bemiddelen wij over de schulden. Dit betekent dat we afspraken proberen te maken met de instanties of mensen die nog geld moeten krijgen. Als zij hiermee akkoord gaan, is de schuldregeling geslaagd. Komen wij niet tot een akkoord dan kunnen mensen ervoor kiezen dat we schuldsanering aanvragen via de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).”

Je staat er niet alleen voor

“Het is belangrijk dat mensen weten dat ze er niet alleen voor staan,” benadrukt Sanne Hamers. “ISD Kompas is er niet alleen voor mensen met een uitkering. Wij kunnen echter pas iets doen, als we weten wat er speelt. Door een afspraak te maken met AMW wordt een belangrijke eerste stap gezet.” “De eerste stap naar een oplossing,” vult Roger Horsch aan. “Want die is er bijna altijd. Te weinig mensen zijn zich hiervan bewust. Ook dat is een logisch gevolg van het hebben van schulden. Want de impact hiervan is gigantisch.

Samen naar een oplossing

Door de enorme stress handelen en denken mensen anders, ze zijn alleen bezig met overleven. Daar is iedereen binnen KBL zich ook terdege van bewust. Vroeger werd vooral gekeken naar het proces, nu staat de oplossing voor de klant centraal. Helaas bereiken we nog steeds veel te weinig mensen. Terwijl het aantal mensen met schulden wel blijft groeien. Dit is echt niets om je voor te schamen. Het kan iedereen overkomen, dus zet die eerste stap!”

Heeft u schulden of voorziet u problemen?

Neem contact op met Algemeen Maatschappelijk Werk.

Inwoners van gemeente Beekdaelen kunnen contact opnemen via 045-565 7585 of 088-455 2590.

Inwoners van de gemeente Voerendaal kunnen contact opnemen met Meander Maatschappelijke Dienstverlening via 045-565 7585.

Inwoners van de gemeente Simpelveld met Impuls via 045-545 6351.

Wilt u weten hoe u beter kunt rondkomen of heeft u ruimte om te sparen en wilt u weten wat slim is?

Maak gebruik van de geldplannen op deze website.

Meer grip krijgen op uw financiële situatie?

Kom naar onze tweedaagse training ‘Grip op geld’. Deelname is gratis. U meldt zich aan door een e-mail te sturen naar therese.linckens@isd-kompas.nl met daarin uw naam, woonplaats en telefoonnummer.

Bent u ondernemer en heeft u behoefte aan ondersteuning?

155-Help-een-bedrijf helpt (kosteloos) jaarlijks duizenden ondernemers. Meer info op www.155.nl.

Misschien ook interessant..